Vă informăm că suntem împotriva introducerii pensiilor militare de stat în sistemul pensiilor unice, din mai multe motive, pe care le dezvoltăm în continuare.
SITUAŢIA GENERALĂ.
In anul 1989, cercuri interesate au manipulat populatia cu sloganul "JOS SECURITATEA". Si se vede unde si cum a ajuns Romania.
Incepand cu anul 2008, cercuri interesate au manipulat poporul roman folosind puterea malefica a mijloacelor moderne de informare in masa, si l-au intors impotriva institutiei pe care in anul de gratie 1989 o aclamau, o apreciau cu slogane de genul armata e cu noi.
Si armata a fost cu statul roman, cu poporul român. Pentru conformitate sa ne aducem aminte de deciziile luate de regretatul general Guse, care in ciuda cerintelor a ordonat intrarea armatei in cazarmi, distrugand intentia fortelor externe de interventie armata, care ar fi determinat iremediabil un razboi civil.
Incepand cu anul de gratie 2009 cu continuare în 2010, cercuri interesate au manipulat poporul roman, căruia dandu-i motive de discuţii îi abate atentţia de la interesele prioritare ale statului roman.
Sa ne gandim un pic.
In timp ce poporul digeră discutii de genul salarizare, pensie unică, impozitare totala salarii, pensii, dar fara substanta impozitarii in transe de venit, care ar determina o impozitare majora a bogatilor, fiind obligatorie impozitarea pe transe de venit si a profitului tunurilor date de ei si pentru ei, integritatea tarii este sub semnul întrebării. În timp ce este prostit cu congrese, conferinte şi bilanţuri, etc... probleme de maximă importanţă pentru ţară sunt ignorate.
Iată o justificare a afirmaţiilor.
Câti dintre noi au dezbătut, si cat timp s-a alocat dezbaterilor privind impărtirea Romaniei pe regiuni de dezvoltare?! In acest fel, o idee care aplicată intr-un sens novator ar crea cadrul relansarii economice, a devenit o idee periculoasa pentru integritatea statului, fiind indreptată către o regionalizare pe baze etnice, mult prea periculoasă in aceste timpuri.
Sa ne amintim,
Chiar daca pensiile militare sunt intr-un clasament al pensiilor speciale este pe ultimul loc, fortele oculte din Romania folosesc cu obstinatie un slogan demolator :"JOS ARMATA ROMANIEI", care are salarii de "LUX", pensii"NESIMTITE", negind faptul că sistemul separat de salarizare si de pensii al armatei dateaza din 1867 iar in 2001 a fost retrasat in conformitate cu criteriile de convergenta la NATO si Directivele U.E. Negând faptul că pensiile militarilor sunt pensii de stat, nu de asigurări sociale.
Oare se face acest lucru pentru că, citez din Constituţia României: „1. Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a demococraţiei constituţionale.”
Armata e de vina pentru tot si pentru toate, Se poate spune că s-a ajuns la momentul în care „poporul este împotriva armatei”.
Trebuie iesit din anonimat si spus poporului adevarul usturator despre el insusi: in ignoranta sa, condamna pe cei care au avut alt cod al muncii, al onoarei, in timp ce adevaratele probleme socio-economice ale tarii ascunse cu dibacie opiniei publice, nu trezesc nici o preocupare serioasa.
Sa explicam poporului astfel anesteziat ca:
1. La salarii si pensii unice, este normal ca pe lângă drepturi să existe obligatii si raspunderi similare şi din partea statului, ceea ce ar presupune:
a. abrogarea L 80/1995 privind Statutul Cadrelor Militare, sau cel putin abrogarea unor articole, care sunt restrictive, nu sunt corespunzatoare codului muncii, etc.
b. desfiintarea tuturor regulamentelor militare si inlocuirea acestora, ca in toate celelalte institutii, cu principiile democratice ale economiei de piaţă;
c. desfiintarea Justitiei Militare, concomitent cu abrogarea din Codul Penal a infractiunilor cu caracter militar;
d. desfiintarea specialitatilor militare cu grad ridicat de risc, pensiile militare nemaiacoperind riscurile acestor activitati, ramanand valabile doar principiile contributie, unicitate, egalitate sau orice altceva;
e. aplicarea integrala a Codului Muncii si in armata, in special prevederile referitoare la plata orelor suplimentare, efectuate in serviciul de zi, la alarme, la aplicatii, la trageri, la catastrofe naturale si enumerarea ar putea continua;
f. disparitia din legile militare a alarmelor de exercitiu si de lupta.
g. participarea la obligatiile militare ale statului roman in Irak, Afganistan, etc…. sa se faca întradevăr pe baza de voluntariat, nu cu militari trimişi pe baza unei legi de voluntari plătiţi, din tot spectrul poporului, invierea astfel a conceptului de razboiul intregului popor.
2. Orice ar face guvernul si parlamentul, nu vor putea desfiinta D.C.C. nr. 20/2000, care consfiinteste dincolo de puterile executiva si legislativa, faptul ca militarii, ca parte principala a organelor de ordine publica interna (prevedere europeana), au dreptul la pensie de serviciu.
3. Nu se poate dispune scoaterea M. Ap. din Constitutia Romaniei si subordonarea lui Guvernului, Ministerului Muncii si a Ministerului Finantelor, chiar dacă nu mai are dreptul de a initia propuneri de acte normative in domeniu, ca drept exclusiv al acestui minister. Concluzie: Ministerul muncii este in afara legii din acest punct de vedere.
4. Constitutia din 1923, desi nu mai este in vigoare, la art 120 prevedea: " Gradele, decoratiunile si PENSIILE MILITARE, nu se pot lua decat numai in virtutea unei sentinte judecatoresti si in cazurile determinate de legi". Iar Legea 80/1995 stabileste pentru cadrele militare că sunt proprietare ale gradului militar pana la sfarsit. In conditia legii unice a pensiilor cum se rezolvă:
a. La iesirea la pensie nu mai suntem cadre militare? Pierdem gradele militare?!
b. Daca nu, cum se reflecta gradul pe care îl avem in pensie?!
c. Daca da, atunci la o eventuala mobilizare cu ce grad vom fi concentrati?!
d. Proiectul de lege nu analizează problema şi nu o rezolvă. Situaţia se va rezolva de la sine, iar în cazul acesta ne întrebăm: de ce mai avem guvern?!
5. Materializarea intentiei guvernului va duce la golirea ARMATEI de personal cu greu si indelung specializat, iar cand acest guvern nu va mai exista, nu va mai exista nici ARMATA.
DE CE NU TREBUIE SĂ SE APLICE LEGE UNICĂ A PENSIILOR IN SECTORUL MILITAR?!
Profesia militară aparţine unui domeniu de activitate socială care este organizat şi funcţionează în baza unor primcipii ce definesc, realizează şi garantează securitatea naţională. Ca urmare a dezideratului de securitate naţională, condiţia de existenţă a oricărui stat, este obligatorie evaluarea existenţei armatei prin indicatori diferiţi de cei proprii economiei de piaţă, precum
• Timp normat de lucru,
• Productivitate,
• Profit,
• Eficienţă/randament.
Printre indicatorii specifici funcţionării armatei trebuie să stea, numesc câţiva:
• Spirit de sacrificiu, care poate merge până la cel suprem,
• Riscul activităţii militare,
• Serviciu operativ pe mare, în aer şi pe uscat în orice condiţii meteo, ziua şi noaptea, cu muniţie reală şi armament în dotare.
• Dragostea de ţară şi popor,
• Privaţiunile de tot felul suportate de militar, împreună cu familia lui.
Privaţiunile suportate de militar şi familia lui sunt dintr-un spectru larg, al vieţii sociale în primul rând.
Iată câteva din ele:
I. Pe timp de pace,
1. Limitări drastice ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. România la parafarea tratatului privind drepturile şi libertăţile fundamentale a exceptat viaţa militară privind unele din aceste drepturi, drepturi reflectate şi în Constituţia României şi Statutul cadrelor militare.
2. Acestea nu se negociază, motiv pentru care oferta militară pentru atragerea forţei umane are alte avantaje, salarizare separată, pensie separată, etc.
3. Fară aceste avantaje resursa umană ar fi formală, slab pregătită, lucru ce s-ar reflecta şi în neutilizarea la parametrii maximi ai tacticii, strategiei militare şi a tehnicii de luptă.
II. Alte privaţiuni ţin de cariera militară, avansarea în grad şi funcţie.
a. Avansarea în grad şi funcţie se face în timp îndelungat, spre deosebire de viaţa civilă unde se poate ajunge la o salarizare substanţială în timp scurt. Un civil poate accede de la o vârstă relativ mică la funcţii de director, parlamentar sau ministru, deci salarii mari, contribuţii mari. Determinarea pensiei militare cu acelaşi mod de calcul determină automat o prelungire a privaţiunilor, pensia rezultată fiind mult mai mică. Aspect care determină din nou o resursă umană de calitate îndoielnică.
b. Principiul egalităţii de şanse este rezolvată în statele cu democraţie autentică prin compensarea sub alte forme de către societate a acestor privaţiuni aduse Drepturilor Şi Libertăţilor Fundamentale, familiei militarului.
c. Legea în sine care se vrea promulgată în regim de urgenţă stabileşte că:
i. Art. 1. - Dreptul la asigurări sociale este garantat de stat si se exercită, in condiţiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurări sociale, denumit in continuare sistemul public de pensii.
ii. Art. 2. - Sistemul public de pensii se organizează si funcţionează având printre principiile de bază:
1. principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul public de pensii, contribuabili si beneficiari, un tratament nediscriminatoriu, între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, in ceea ce priveste drepturile si obligaţiile prevăzute de lege;
2. principiul incesibilităţii, potrivit căruia dreptul la pensie nu poate fi cedat total sau parţial.
După cum vedeţi prin principiul egalităţii se asigură un tratament nediscriminatoriu persoanelor aflate în aceleaşi situaţii juridice. Ori militarii nu sunt în aceeaşi situaţie juridică cu salariaţii, deci prin aplicarea proiectului de lege sunt discriminaţi.
De asemenea aplicarea proiectului de pensie unică încalcă principiul incesibilităţii, invocat de proiect însăşi, principiu existent şi în vechea lege, pensia aflată în plată fiind cedată parţial, la recalculare rezultând o pensie mai mică.
III. Un alt gen de privaţiuni sunt cele aduse familiei militarului:
a. Mutarea militarului în interesul pregătirii militare în mai multe garnizoane, mici şi izolate de cele mai multe ori, determină şi un periplu al familiei acestuia, cu consecinţele de rigoare:
i. De cele mai multe ori lipsa unui loc de muncă pentru soţie, slab remunerat, sau sub nivelul pregătirii de bază.
ii. Copii lipsiţi de egalitatea de şansă privind invăţământul, lipsa de perspectivă profesională.
b. Lipsa unor mijloace materiale pentru cumpărarea unor locuinţe, multe cadre rămân în aceeaşi garnizoană după pensionare.
c. Înstrăinarea de locurile natale marchează de cele mai multe ori dramatic situaţia de ansamblu a pensionarilor militari, încercarea de revenire în locurile natale fiind de multe ori sortită eşecului.
IV. Veniturile cadrelor militare,
Veniturile realizate de cadrele militare în activitate sunt exclusiv cele date de legea salarizării cadrelor militare, ele neavând dreptul la muncă în afara serviciului militar, şi nici nu ar putea, militarul fiind obligat să răspundă prezent la orice chemare, la orice oră din zi sau noapte.
Toate aceste aspecte au determinat în majoritatea ţărilor cu democraţie consolidată folosirea unei metodologii separate de determinare a pensiei militarilor, separat de a civililor. Lucru la care a aderat şi România, în anul 2001 Parlamentul României adoptând şi Preşedintele promulgând legea 164 privind pensiile militare de stat.
„ARMATA NU A CONTRIBUIT”
Sloganul preferat al guvernanţilor noştri folosit pentru bruierea intelectului, pentru amorţirea conştiinţei poporului român, este că armata nu a contribuit.
Nu poate fi aberaţie mai mare. Pentru conformitate să ne aducem aminte, să le aducem aminte CONTRIBUŢIA CADRELOR MILITARE:
1. CU JERTFE UMANE, rămase necunoscute pentru că poporul nu trebuia să afle sacrificiile armatei, la construcţia Transfăgărăşanului, Canalului Dunărea – Marea Neagră, sistemelor de irigaţii, metrou, etc.
2. Cu timpul petrecut pe şantierele patriei, (nu ştim ce termen să folosim, patriotismul a devenit o formulă depăşită) 24 de ore pe zi, răspunderea privind viaţa şi sănătatea militarilor în termen participanţi la întrecerea socialistă de pe ogoarele patriei fiind continuă, luni de zile.
3. Cu producţia record de cărbune scos din minele ţării, cu care normal se lăudau minerii, militarii nu puteau emite pretenţii,
4. Cu participare la construcţia Casei Poporului, Metrou, la scoaterea noroiului din casele oamenilor la inundaţii, cu salvarea oamenilor din troienele de zăpadă, etc...,
5. Nu ne mai aducem aminte, oare ce Preşedinte al României vizita podurile de serviciu de la Buzău, care normal că nu erau făcute de militarii români de geniu. Oare o mai fi această specialitate în armata României ?!
6. Prin impozitarea veniturilor la cote maxime, care intrau în bugetul de stat. Dacă ACESTE CADRELE MILITARE au contribuit la bugetul de stat cu:
a. cu 60% din venit,
b. cu realizarea minunatelor/grandioasel obiective ale epocii comuniste,
c. nu este normal ca acum bugetul de stat să suporte pensia militară de stat?!
7. La invadarea Cehoslovaciei, armata a intrat în cazărmi. Oare de ce?! Nu cumva pentru apărarea integrităţii ţării?!
8. Lucru repetat când au fost evenimente în Cipru, etc.
9. În anii de graţie 1989 – 1990, când mulţi din cei care acuză astăzi armata băteau drumurile către Turcia cu valuta din România, militarii erau în alarmă de luptă. Dar cine să recunoască aceste adevăruri ?! oricum nu cei care ne atacă acum cu nesimţire.
10. Iar dacă vorbim de principiul contributivităţii, să înţelegem că dispare pensia minimă obligatorie, pensiile recalculându-se funcţie de nivelul contribuţiei?!
Dacă totuşi se doreşte sistemul unic de pensie, propunem următoarele variante de rezolvare a situţiei:
Introducerea prevederilor L – 164/2001 în pensia unică aşa cum sunt, sub forma unui capitol separat.
Ţinând cont de indicatorii specifici funcţionării sistemului militar, timpul nenormat de lucru, 24h din 24h, recalcularea pensiilor militare să se execute conform prevederilor noii legi şi dublarea cuantumului rezultat.
Cu stimă şi consideraţie,
ANCMRR filiala Vrancea,
Str. Cezar Boliac Nr.8 Focsani
Jud. Vrancea
Lt.cdor (r) ing. Aurelian Chirica
Stimate coleg,
RăspundețiȘtergerecred ca ar fi existat comentarii si despre contributia altor structuri.Membrii d-voastra sunt numai din M.Ap?
In rest felicitari pentru documentare!
Cu stima, de la Satu Mare,
Col(r) Gh.Stramb
totusi,trebuie sa revenim... fara a pretinde favoruri, incepand cu legea fundamentala a Romaniei,CONSTITUTIA si pana la normele europene si internationale, toate categoriile de cetateni au drepturi… fundamentale, la asociere, in sindicate, greve, manifestatii cand sunt nemultimiti, asocierea si intruniri politice, mai putin cei care poarta uniforma militara, care, nu au voie nici MACAR SA DESCHIDA GURA sa spuna ceva.DAR, vine vremea pensiei, cand, guvernul tarii tale trebuie sa-ti compenseze aceasta lipsa de drepturi prin care te-a obligat legea. Repet, nu cere nimeni favoruri, ci compensarea unor drepturi de care am fost lipsiti prin lege pe timpul activitatii; multumit sau mai degraba nemultumit de cele mai multe ori, ai fost nevoit sa taci din gura si sa inghiti in sec. Pe aceasta tema nu ne poate contrazice nimeni, si atunci, ne ramane o singura varianta, dobandirea acestor compensatii cetatenesti in INSTANTA, pentru ca nimeni nu poate da timpul inapoi sa ne acorde niste drepturi de care am fost lipsiti prin lege nu prin vorbe, daca GUVERNUL va constata ca are de-a face cu niste fraieri, se inseala amarnic...si vom dovedi. Am serioase indoieli la initiative SINDICATULUI lui DOGARU si PRICINA...2 POLITRUCI FRUSTRATI CA NU AU PUS MANA PE CATE O STEA AURITA..., imi pare rau, asta e REALITAEA PE CARE INCA O MAI SUPORTAM. APROPO,AM CITIT PE AICI CA MINISTRUL OPREA A FOST IERI DE ZIUA FORTELOR TERESTE LA CONSTANTA SI A DISCUTAT TIMP DE REO 2 ORE CU CADRELE DE REZERVA SI RETRAGERE DIN ASOCIATIA CONSTANTA.SA SPERAM CA A FOST DE BUN AUGUR! CINE STIE MAI MULTE SA POSTEZE AICI.
RăspundețiȘtergere