marți, 18 decembrie 2012

O certitudine tristă a guvernului Ponta: Gabi Oprea

        Regimul coloneilor cu doctorate

                    Regimul coloneilor cu doctorate
         Gabriel Oprea, fabrica de doctori şi grade

 
Fostul ministru al Apărării a ajuns coordonator de doctorat în domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale fără să se ştie dacă a parcurs etapele obligatorii menţionate în statutul cadrelor didactice şi fără a aveavechimea necesară cercetării ştiinţifice.
Colegii generalului Oprea din comisiile de susţinere a tezelor de doctorat erau generalul de poliţie dr. Suceava, generalul dr. Toma de la SPP, generalul dr. Ozunu de la Universitatea Naţională de Apărare, precum şi Costică Voicu, fostul rector al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".
În anul 2002, după ce a devenit coordonator de doctorate, Gabriel Oprea a ştiut cum săobţină avantaje de pe urma acestui titlu. Se spune că Oprea putea cadorisi personaje-cheie din Justiţie şi din Serviciile Secrete cu titlul de doctor, în schimbul unor "mici atenţii". Despre aceste "atenţii" primite de Oprea de la înalţi magistraţi şi de la şefii din Serviciile Secrete cărora le coordona doctoratele se ştie că ar fi constat în aranjarea dosarelor unor personaje din lumea interlopăşi înfundarea în puşcărie a altora. După cum dicta interesul de moment.
Un doctorand cunoscut al lui Gabriel Oprea a fost George Bălan, procurorul care a lungit la nesfârşit dosarul interlopului Spoitoru, pentru că aşa cereau pare-se interesele coordonatorului său de doctorat.
Oprea, prieten bun cu un alt exponent al lumii interlope, Nicu Gheară, i-ar fi înlesnit acestuia preluarea teritoriului şi influenţei celuilalt mare interlop al Bucureştiului, Fane Spoitoru, al cărui dosar, de altfel consistent în infracţiuni, în loc să fie soluţionat corect, a fost umplut de procurorul George Bălan de vicii de procedurăşi de aberaţii juridice, chestiuni speculate perfect de avocaţii lui Spoitoru. Pe Bălan nu îl interesa să facă lumină în hăţişul de infracţiuni în care era implicat Fane Spoitoru, ci doar avea ordin de la Oprea să îl ţină cât mai mult în arest preventiv, pentru ca în timpul ăsta Nicu Gheară să poată prelua liniştit teritoriul rivalului său din lumea interlopă.
Numele procurorului George Bălan apare în strânsă legăturăşi cu numele unui alt personaj al caracatiţei politice din justiţie, senatorul PSD Cătălin Voicu. Din documentele existente în dosarul Voicu reiese că procurorul Dan Chiujdea, membru CSM şi prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, şi fostul prim-procuror de la acelaşi Parchet Mircea Ene îl cunoscuseră pe senatorul arestat pentru corupţie, prin intermediul procurorului George Bălan, prieten la cataramă cu Voicu.
Reamintim că George Bălan este procurorul care a anchetat dosarul MISA şi după ce a fost, în acel caz, un adversar al Monicăi Macovei, a devenit brusc un mare admirator al reformelor promovate de fosta ministresă a Justiţiei.
Dintre doctorii în ştiinţe juridice care l-au avut coordonator pe Gabriel Oprea, generalii Marin Ionel şi Dumitru Zamfir, foşti adjuncţi ai directorului SRI, au fost condamnaţi de ÎCCJ la un an de închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii în dosarul privind închirierea şi ulterior cumpărarea ilegală a unor locuinţe RA-APPS, la preţuri subevaluate.
De asemenea,Marcel Sânpetru, un alt doctor îndrumat de Oprea la Academia de Poliţie, a fost adjunct al procurorului general şi a făcut la rândul său obiectul unei anchete penale pentru trafic de influenţă.
Un fost şef la DGIPI, comisarul-şef Remus Şpan, doctor în drept sub îndrumarea aceluiaşi Gabriel Oprea, a fost demis pentru complicităţi dubioase, atât în mediul politic, cât şi în lumea interlopă.
Activitatea didactică şi profesională a lui Gabriel Oprea:
- Între 2003 şi 2005 a fost membru în Comisiile de Specialitate ale Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare - Comisia de Ştiinţe Militare, Ordine Publicăşi Siguranţă Naţională
- Din 2008 este profesor universitar şi conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii
- În perioada 1983-1990 a fost ofiţer pe probleme administrativ-economice în MApN
- În 1990 a absolvit Facultatea de Drept (cursuri fără frecvenţă), devenind ofiţer de justiţie militară în Ministerul Apărării Naţionale
- În perioada 2001-2002 a fost secretar de stat şi preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat
- În perioada 2002-2003 a fost prefect de Bucureşti
- Între 2003 şi 2004 a fost ministru delegat pentru Administraţia Publică în Guvernul Adrian Năstase
- În perioada 2004-2008 a fost deputat PSD
- Din noiembrie 2008 este deputat PSD de Ilfov, ulterior independent (UNPR)
- În perioada decembrie 2008-ianuarie 2009 a fost ministru de Interne în Guvernul Boc I
- În perioada decembrie 2009-februarie 2012 a îndeplinit funcţia ministru al Apărării în Guvernul Emil Boc II
- În perioada februarie 2012-27 aprilie 2012 - ministru al Apărării în Guvernul Ungureanu

Vlad Dumitraş
Publicat Luni, 06 august 2012